Verslag Zittingsavond Première

Hoog niveau zittingsavond de Klot

 Zaterdag 11 november 2017

 

De zittingsavonden van carnavalsvereniging de Klot zijn elk jaar weer een hoogwaardige start van de carnavalsperiode. Asten heeft een unieke positie wat betreft zanik- of zittingsavonden: het programma wordt geheel gevuld door talent uit Asten en de kerkdorpen Ommel en Heusden. Het publiek is inmiddels verwend, verwacht veel, maar krijgt ook dit jaar waar voor zijn geld. De politiek speelt een prominente rol in alle stukken en ook Someren krijgt er traditioneel weer flink van langs.

 

Up Side Down

Op de tonen van Fireball komen vijf frisse dames het podium op. De nieuwe dansgroep is een half jaar geleden opgericht door Rian van der Loo om de zittingsavonden van de Klot op te luisteren. De Klot had tot nu toe geen eigen dansgroep, maar dit succesvolle debuut smaakt naar meer. Up Side Down zal tijdens diverse Klot-evenementen optreden, maar de primeur is voor de zittingsavonden.

 

Neveneffect

Christ en Coen Feijen timmeren al jaren aan de weg. Heel Holland Baktwinnaar Hans gaat solliciteren als bakker bij bakkerij Koolen waar een vacature is. Hij moet de nodige bewijzen leveren om aan de slag te kunnen gaan. De fantastische mimiek van Coen scoort altijd, ook nu als hij de cursus Spreken in het openbaar volgt. Tijdens het slotstuk laten de heren zien ook erg soepel in de heupen te zijn.

 

Sisteract

Daar waar de zusjes vorig jaar eindigden, op de ski’s, gaan ze dit jaar verder op het toneel. Skiën is eigenlijk maar saai, als je ook in Asten bij Jan van Hoek in de zaal kunt staan. Goede teksten en nog betere zangkwaliteiten, met als hilarisch hoogtepunt een romantisch duet over plassen in het openbaar.

 

Kierewiet

Imre van Grootel en Michiel Reijnders zijn de grote talenten voor de toekomst, en bewijzen dat al enkele jaren. Met hun prachtprogramma De missie breken ze de tent af. Goede teksten, goed getimede stiltes, alles opvallend professioneel uitgevoerd.  Als Imre losgaat als dronken pater uit het missiehuis op het nummer De Peel in brand van Rowwen Hèze, komt de zaal niet meer bij van het lachen. De boodschap van hun programma is duidelijk: de paters laten zich niet verjagen voor de plannen om een nieuw gemeenschapshuis te vestigen in hun klooster. Hoog niveau in het kleine Asten.

 

Tonprater Rob Scheepers

Terwijl de pastoor van Asten wekelijks zijn ‘buut’ houdt in de kerk, doet zijn sympathieke en zo mogelijk nog grappigere broer dat met regelmaat op het podium. Speciaal voor de Klot heeft Rob zijn nieuwe buut genaamd Theo van de thuiszorg, aangepast aan de parochie van zijn populaire broer. De grappen over de pastoor vielen dan ook erg in de smaak bij het publiek. Vanaf nu weten we dat hij last van ochtendhumeur heeft.

 

d’Aauw prinsen van de Klot

Een vast onderdeel van de zittingsavonden waar velen naar uitkijken is het stuk van de oud-prinsen. Elk jaar zijn zij een klapper in het programma. Om te bewijzen dat ze met de tijd meegaan, worden ze dit jaar ondersteund door een achtergrond met digitale projectie met onder andere prachtige foto’s van Rob Fritsen. Naast de traditionele schitterende ballade van Leo van Bussel, was er een fantastische rap van oud-prins Jan van Bussel als Heilig Hartbeeld, het beeld dat vroeger het Koningsplein sierde.

 

Showgroep Heusden

Waar een klein kerkdorpje goed in kan zijn: De showgroep Heusden liet met een professionele en strak uitgevoerde dans zien, dat ze terecht al jaren meedraaien aan de landelijke top. Gecombineerd met de prachtige outfits maakte dat deze Africadans, een medley van Afrikaanse nummers, tot een genot om naar te kijken.

 

Lekker en Lekker

Lekker en Lekker zijn boos op elkaar. Frank van der Velden waardeert en propageert vroeger, Wouter Bierings is fan van de moderne tijd. Gedichten over Asten van toen versus housemuziek, stoere prinsen van vroeger (met snor!) versus de huilprins van nu. Prins Thomas was opnieuw tot tranen geroerd, maar dit keer vooral van het lachen. Erg goed opgebouwde act, Lekker en Lekker is duidelijk gegroeid in hun spel én zang. En gelukkig is er altijd Desie Roxs om al dat lekkers op tijd in toom te houden en ook nog eens van prachtige muzikale begeleiding te voorzien. Vruuger is hun beste programma tot nu toe.

 

Kôs Koijer

Johan Janssen en Maarten Waals bevinden zich in een restaurant waar een waterval aan woordgrappen zorgt voor een aantrekkelijk menu. Via een race door het Astens dorp komen de heren in Someren waar de nieuwe burgemeester staat te wachten op Sinterklaas. Daar toont Maarten zich een ware toneelspeler en imiteert voortreffelijk een boze sinterklaas. Nu al legendarisch.

 

BeV

Dat de vaste afsluiter van het afgelopen ruime decennium Timper ermee opgehouden is, bleek geen enkel gemis door een wederom geniaal optreden van BeV uit Ommel. Jan Verspeek houdt een spreekbeurt over carnaval. Vooral hoe Geert van Bussel als leraar daarbij mensen uit het publiek als klasgenoten wegzet, is geweldig. Waarna hun plan om met een muzikale finale in gala compleet mis dreigt te gaan door een lange lijst van hilarische spraakverwarringen. Uiteindelijk komt het meer dan goed, onder meer door het ingrijpen van Melanie van Bussel en de ondersteuning van nog meer Ommels talent waardoor het slotnummer nog lang blijft nagalmen.

 

De zittingsavonden in Asten zijn zeer geslaagd. Het eigen karakter, het hoge niveau: knap dat je dat neer kunt zetten met optredens van eigen bodem.

 

De zittingsavonden zijn nog op 17, 18, 24 en 25 november. Alleen voor vrijdag 24 november zijn nog enkele kaarten beschikbaar, te bestellen via www.deklot.nl